Aktuality

Realizace bourárny už je v běhu

V říjnu 2020 jsme odstartovali fyzickou realizaci přestavby zchatralého vepřína na moderní bourárnu masa. Zde budeme moci bourat hovězí a jehněčí a porážet naši drůbež. Stavba by měla být hotová  a zkolaudovaná v létě 2021.

Držte nám palce!

Pracujeme na zázemí pro zpracování masa

Podzim 2018 byl ve znamení spolupráce s projektantem na tom, jak vytvořit kvalitní zázemí pro zpracování masa z našeho statku. Díky dobré spolupráci projektanta naší známé gastro specialistky a celkem jasné naší představě došlo k vytvoření projektové dokumentace, která byla nutná k žádosti o dotaci z Programu rozvoje venkova přes Místní akční skupinu Posázaví. V lednu 2019 jsme získali stavební povolení a ještě stihli o tuto žádost požádat. Během února a března naše žádost prošla různým schvalováním, také jsme projekt obhajovali před komisí, která projekty vybírá a nakonec byla naše žádost vybrána k financování. Nyní se žádost registruje na Státním zemědělském a intervenčním fondu a bude nás čekat výběrové řízení na stavební práce. Byl to náročný čas, ale pevně věříme, že vytvořením kvalitního zázemí pro zpracování masa získáme větší ekonomickou stabilitu, a tím i možnost pokračovat v naší statkářské tradici a obnově zničeného rodinného statku. Našim zákazníkům pak budeme moci nabídnout maso s garancí kvality pod značkou Statku rodiny Počepických.

Nová střecha na jižní věži zámku

V roce 2018 za přispění Ministerstva kultury jsem opravili krytinu včetně tesařských konstrukcí na jižní věži zámku.

Oprava této původem vodní tvrze jde pomalu, ale každý takový krůček nás hřeje.

 

Vstupujeme do přechodného období k ekologickému zemědělství

Dnes jsme prošli vstupní kontrolou, která nás zařazuje do přechodného období mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím. Za 2 roky bychom mohli mít certifikované ekologické zemědělství. Tu evropskou legislativu nějak zvládneme a je dobré zjistit, že na pár drobností to vlastně již všechno v eku děláme.

Začínáme chovat masný skot

Poslední březnový den jsme udělali rychle něco, o čem jsme pomalu přemýšleli – koupili dvě mladé jalovičky plemene Limousine. Zatím je domestikujeme v ovčíně zavřené, aby si na nás zvykly, ale již brzy je pustíme mezi ovečky a jehňata.

Plemeno vzniklo v limousinské oblasti jihozápadní Francie.Tato oblast je klimaticky poměrně drsná, nadmořská výška dosahuje až 1000 m. Schopnost snážet drsnější klimatické podmínky byla jedním z kritériem výběru k nám na Českou Sibiř.  Plemeno se vyznačuje dobrou chodivostí, pastevní schopností, při vysoké konverzi objemných krmiv. Krávy vykazují dobré mateřské vlastnosti a jsou dostatečně mléčné. Předností je dobrá plodnost s příznivým mezidobím, dlouhověkost a především snadnost telení. Pokud se vše bude dařit, rozšíříme naše malé státo ještě o jalovici plemene Galloway.

Na přelomu roku 2017/2018 tedy přibyde nabídka hovězích balíčků.

DSC_0841

Více o plemeni Limousine zde: plemeno Limousine

Narozeniny

Rok se s rokem sešel a náš vrh slaví u svých majitelů rok života.

Přejeme mnoho dalších krásných let a budeme se těšit na potkání v roce 2017.

2016_02_12_vlckovice_stenata_zewlakk-1959

za foto děkujeme Petrovi zewlakkovi Vrabcovi

Aktuální nabídka králičího masa

Dovolujeme si nabídnout čerstvé králičí maso z našeho statku.

Cena je 200 Kč/1kg. Váha králíka se pohybuje od 1,5 – 2kg.

Králíci jsou čerstvě vakuovaní (11.04.2016)

Aktuální nabídka jsou 4 ks, do 14 dní předpokládáme další 3-4 ks

A nezapomeňte, králíčí maso je velice dietní a zdravé.

Objednávat můžete zde: info@statekpocepickych.cz

DSC_9021