Bourárna a jatka dostala zelenou
12.10. 2021 se nám podařilo registrovat potravinářský provoz. V rámci registrace máme jatka na drůbež a jehněčí a skopové a bourárnu na hovězí, jehněčí, skopové a drůbež. Nyní nás čeká tříměsíční zkušební provoz a následný audit.
Držte nám palce.
Rekonstrukce potravinářského provozu dokončena
Koncem roku 2018 vznikla projektová dokumentace k rekonstrukci jedné rozpadlé budovy na našem statku na potravinářský provoz. Mezi tímto datem a dnešním dnem se odehrálo mnoho věcí. Na začátku roku 2019 to začalo žádostí o stavební povolení, odevzdáním žádosti o dotaci na tento projekt přes MAS Posázaví a program PRV až po soutěžení stavební firmy. Z mnoha důvodů pak byla samotná realizace odsunuta až na podzim 2020. Celý pozdim 2020 až léto 2021 probíhala rekonstrukce, pravidelné kontrolní dny, řešení nevyzpytatelných překážek. Dokázali jsme v půlce stavby ještě dohodnout, že kromě jatek na drůbež bude provoz obsahovat i jatka na skopové a jehněčí – čímž se vyhneme stresovým převozům zvířat. Poslední věc, která bránila kolaudaci bylo hygienou požadované absurdní měření hluku na dvoře statku, kterého jsme majiteli a sami souhlasíme, že chladící jednotky budou občas svým zapnutím vydávat nějaké decibely. Ale aby měl stát jistotu, že chrání náš sluch, ještě jsme radši zaplatitli 11 tisíc za akreditovaný posudek :(.
Jsem rádi, že jsme stavbu dělali s firmou Re In s.r.o. a vyšli jsme si vzájemně vstříc. A také, že jsme vše stihli před šíleným zdražováním všeho včetně stavebního materiálu. I tak byla stavba finančně i duševně velkým soustem.
Nyní, když už je vše ke kolaudaci v pořádku nás čeká druhý krok – v příštím týdnu začít žádat o registraci potravinářského provozu a začít zkušební provoz.
S třetím, posledním krokem nám můžete pomoci vy, a to tím, že si na našich stránkách objednáte bio jehněčí anebo spokojenou pasoucí se drůbež chovanou v areálu statku ve volném prostranství a na rybníce. Tím podpoříte naše statkaření a pomůžete nám rychleji navázat na to, co v naší rodině zpřetrhl totalitní režim.
Již brzy se nám snad povede dotáhnout všechny administrativní kroky k tomu, abychom z Vás udělali naše spokojené zákazníky.
Realizace bourárny už je v běhu
V říjnu 2020 jsme odstartovali fyzickou realizaci přestavby zchatralého vepřína na moderní bourárnu masa. Zde budeme moci bourat hovězí a jehněčí a porážet naši drůbež. Stavba by měla být hotová a zkolaudovaná v létě 2021.
Držte nám palce!
Naše zvířata už jsou certifikována v režimu bio
Pracujeme na zázemí pro zpracování masa
Podzim 2018 byl ve znamení spolupráce s projektantem na tom, jak vytvořit kvalitní zázemí pro zpracování masa z našeho statku. Díky dobré spolupráci projektanta naší známé gastro specialistky a celkem jasné naší představě došlo k vytvoření projektové dokumentace, která byla nutná k žádosti o dotaci z Programu rozvoje venkova přes Místní akční skupinu Posázaví. V lednu 2019 jsme získali stavební povolení a ještě stihli o tuto žádost požádat. Během února a března naše žádost prošla různým schvalováním, také jsme projekt obhajovali před komisí, která projekty vybírá a nakonec byla naše žádost vybrána k financování. Nyní se žádost registruje na Státním zemědělském a intervenčním fondu a bude nás čekat výběrové řízení na stavební práce. Byl to náročný čas, ale pevně věříme, že vytvořením kvalitního zázemí pro zpracování masa získáme větší ekonomickou stabilitu, a tím i možnost pokračovat v naší statkářské tradici a obnově zničeného rodinného statku. Našim zákazníkům pak budeme moci nabídnout maso s garancí kvality pod značkou Statku rodiny Počepických.
Nová střecha na jižní věži zámku
PF 2018
Vstupujeme do přechodného období k ekologickému zemědělství
Dnes jsme prošli vstupní kontrolou, která nás zařazuje do přechodného období mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím. Za 2 roky bychom mohli mít certifikované ekologické zemědělství. Tu evropskou legislativu nějak zvládneme a je dobré zjistit, že na pár drobností to vlastně již všechno v eku děláme.
Začínáme chovat masný skot
Poslední březnový den jsme udělali rychle něco, o čem jsme pomalu přemýšleli – koupili dvě mladé jalovičky plemene Limousine. Zatím je domestikujeme v ovčíně zavřené, aby si na nás zvykly, ale již brzy je pustíme mezi ovečky a jehňata.
Plemeno vzniklo v limousinské oblasti jihozápadní Francie.Tato oblast je klimaticky poměrně drsná, nadmořská výška dosahuje až 1000 m. Schopnost snážet drsnější klimatické podmínky byla jedním z kritériem výběru k nám na Českou Sibiř. Plemeno se vyznačuje dobrou chodivostí, pastevní schopností, při vysoké konverzi objemných krmiv. Krávy vykazují dobré mateřské vlastnosti a jsou dostatečně mléčné. Předností je dobrá plodnost s příznivým mezidobím, dlouhověkost a především snadnost telení. Pokud se vše bude dařit, rozšíříme naše malé státo ještě o jalovici plemene Galloway.
Na přelomu roku 2017/2018 tedy přibyde nabídka hovězích balíčků.
Více o plemeni Limousine zde: plemeno Limousine
Narozeniny
Rok se s rokem sešel a náš vrh slaví u svých majitelů rok života.
Přejeme mnoho dalších krásných let a budeme se těšit na potkání v roce 2017.